Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Virallinen nimi: Winda frá Ponipallero                           Kutsumanimi: Iida                                                
Rotu: islanninhevonen Sukupuoli: tamma
Säkä: 135cm Syntymäaika: 15.6.2018 (5-vuotias)
Painotus: askellaji- / yleisratsastus ko heB  re 40cm  me -  ye 70cm, 5-käyntinen
Omistaja: Bella, VRL-14703 VH18-030-0128
Kasvattaja: Ponipallero, Veera R VRL-10735 Entinen omistaja: Ponipallero, Veera R VRL-10735    

Iida hurmaa jokaisen vastaantulijan iloisilla hörähdyksillään ja uteliaalla olemuksellaan. Välillä vähän turhankin innokas sekä yritteliäs tamma on rasittava, mutta eihän tätä ihanuutta voi siltikään olla rakastamatta!

Hoitaessa Iida on usein kovin utelias ja seurallinen. Se on innoissaan niin harjauksesta kuin kavioidenkin putsauksesta. Välillä tanttaroi hieman omiaan, mutta ei kuitenkaan tee mitään ilkeää tai tyhmää. Erityisesti uusissa paikoissa hoitaminen voi tuntua lähes mahdottomalta, kun ratsu vain tökkii kaikkea uutta, pörisee ja kurkistelee. Onhan Iida pohjimmiltaan varsinainen sylinallekin ja viihtyy hyvin paijattavanakin, tosin tutkien siinä samalla hieman taskuja ja vetoketjuja.

Iida on ratsuna herkkä ja reaktiivinen. Se sopii kuitenkin jo hieman kokeneemmalle ratsuksi, vaikka ei kuitenkaan tahallaan yritäkkään tiputtaa ratsastajaansa. Toisinaan vauhti saattaa kiihtyä liiaksi, eikä Iidan kohdalla vieminenkään ole mahdotonta. Tamma kuitenkin omistaa liidokkaat ja näyttävät askellajit, joissa on mukava istua. Erityisen vahvana sillä ovat töltti ja laukka, joista varsinkin edellä mainittu matkaavoittavaa sekä tasaista. Laukkaa helposti ja mielellään, mutta passi vaatii paljon ratsastamista sekä selkeitä apuja.

Esteitä Iidalla on hypätty suhteessa hyvin vähän, koska tammalla on pahana tapana innostua turhankin paljon. Iida saattaa myös innostuksissaan heittää pieniä pukkeja, vaikkei tarkoituksena olekaan tiputtaa. Pysyy hanskassa napakalla ja tasaisella ratsastuksella - myös esteillä. Maastossa tamman selkään voi laittaa ratsastajan, joka hallitsee hevosen kaikissa askellajeissa. Siellä Iidasta kuoriutuu pomminvarma tölttikone, joka tosin voi heittää pienet innostuksen pukit, mutta vauhti ainakin on hitaampaa kuin työskennellessä kunnolla.

Veikeä ja vekkuli tamma, jonka kanssa ei vauhtia puutu!

 

Suku

4 -polvinen

 

i. Skiptingur frá Jón

ii. Vakri-Skjóni frá Jón          ie. Dagstjarna frá Jón

iii. Hjarrandi frá Demantur iie. Snotra frá Syndur          iei. Dagdraumur frá Fjallafura iee.Krafla frá Teigaholti

iiii. Stígandi frá Demantur iiie.Sóley frá Hafli iiei. Gikkur frá Dimmalimm iiee.Tytla frá Syndur          ieii. Hugleikur frá Álfhólar ieie.Sjöfn frá Hugar ieei. Silfri frá Teigaholti ieee. Kinna frá Teigaholti

e. Wigga frá Hægri

ei. Haukur frá Garði          ee. Walma frá Ljóma

eii. Hjartan frá Melkorka eie. Bláma frá Garði          eei. Brynjar frá Elfendur eee.Vinka frá Ljóma

eiii.Hvellur frá Forsæla eiie.Pólstjarna frá Óskrefna eiei.Blindur frá Gullskjóni eiee.Gera frá Garði          eeii.Bylur frá Glaumur eeie.Fylla frá Gremja eeei.Seifur frá Mildstöðum 1 eeee.Vinda frá Syndur

 

Päiväkirjamerkinnät

 

Tiistai 5.2, itsenäinen tunti Iidalla (kirjoittaja Ponnie)


Siitä olikin aikaa kun olin viimeksi päässyt kapuamaan issikan selkään. Iida oli mitä veikeimmän näköinen tamma pörröisen harjansa, ja pitkän tuuhean karvansa, kanssa. Odotin innolla tölttäämistä ja etenkin passia. Iida ei antanut mitään ilmaiseksi, ja minun täytyikin tehdä paljon töitä istuntani, apujeni ja ohjastuntuman kanssa saadakseni tammasta irti haluamani liikkeet ja ratsastusradan kuviot. Ravi tuntui muuttuvan töltiksi vähän vaihtelevasti, ja töltin ylläpitäminen osoittautui yllättävän haastavaksi. Laukka oli vauhdikas, mutta vauhdista pitävänä se ei tuottanut minulle ongelmia. Muut ratsukot toki katsoivat menoamme hieman kauhistellen, mutta minä viis veisasin siitä - pitäähän ponin päästä välillä vähän irroittelemaan ja käyttämään kertyneitä lihaksiaan! Kolmikaarisella taivuttelin Iidaa hieman ja työstin tammaa parhaani mukaan ravissa. Töltin istuminen alkoi tuntua pidemmän päälle vatsalihaksissa. Loppuun, ennen loppuraveja päätin ottaa muutaman kerran pitkillä suorilla passia. Vauhti oli vielä tamman reipasta laukkaakin päätähuimaavampi, joten ilmassa oli todellakin tekemisen meininkiä. Tamma oli melkoisen vaikea saada hidastamaan takaisin raviin, sillä ohjasta vetäminen ei ollut Iidasta yhtään kivaa, ja istunnalla niin nopeasta tahdista oli kohtalaisen vaikeaa pyrkiä hidastamaan. Lopulta pääsimme kuitenkin ottamaan loppuraveja ja käyntejä. Tamma oli tunnin jälkeen jo aivan uuvuksissa, eikä ihme, olimmehan me menneet sellaista vauhtia, jota Iida tuskin joka päivä pääsee ratsastustunneilla tai valmennuksissa menemään.

 

 

kuva: Dagur Brynjólfsson (CC BY-SA 2.0)

- virtuaalihevonen -

©2019 Ratsastuskeskus Soligt - suntuubi.com