Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Virallinen nimi: Adinan Haamuaatto    Kutsumanimi: Atta                               
Rotu: suomenhevonen Sukupuoli: tamma
Säkä: 156cm Syntymäaika: 31.10.2018 (5-vuotias)
Painotus: yleisratsastus ko vaB  re 90cm  me 90cm  ye 100cm
Omistaja: Bella, VRL-14703 VH18-018-2056
Kasvattaja: VRL-04799 Entinen omistaja: VRL-04799

 

Atta on mukava ja rento tamma, joka hurmaa lähes kaikki! Kaunis ulkokuori ei tässä tapauksessa petä, sillä tamman ainoana paheena on joskus tanttaroida paikallaan, kun se tylsistyy. Upea ratsu, joka on mitä parhain opetusmestari!

Hoitaessa rauhallinen sekä kiltti tamma, joka ei turhia pelleile. Attan kanssa ei tarvitse pelätä potkaisuja tai hampaanjälkiä, vaikka varpaitten päälle saattaa joskus huolimattomana astua. Kyllästyessään saattaa hiukan liikahdella ja availla solmujakin, mutta ei yleensä sentään karkaa minnekään. Mukava varustaessakin, vaikka satulavyö pitääkin varmistaa useaan kertaan Attan pullistelujen takia.

Ratsuna rento sekä reipas ratsu, joka ei hätkähdä pieniä virheitä eikä myöskään näe vihreitä miehiä. Innokas yrittäjä, jonka selässä on helppo mennä vaikka ensilaukat tasaisten, varmojen askeleiden takia. Atta ei ikinä pukittele hurjasti ja yritä tiputtaa ratsastajaansa, mutta esteillä voi muutamat ilonpukit lentää. Ei siis esteratsuna kuitenkaan joka ratsastajan ratsu. Sileällä työskennellessä sopii kuitenkin jokaiselle ja onkin mitä parhain opetusmestari, koska on herkkä istunnalle ja avuille, jonka ansiosta tamma ei tee mitään, ellet pyydä oikein. Esteillä varsinainen intopakkaus, jolta löytyy taitoa ja halua hypätä. Kuumuaa hieman, mutta pysyy kyllä hanskassa napakilla otteilla. Maastossa puolestaan varmajalkainen ja luottetava ratsu, joka ei turhia pelleile.

Suku

1 -polvinen

 

i. Hämärän Varjo

e. Sirun Vilukissa

 

Päiväkirjamerkinnät

5.2.2019 yleistunti, ratsastajana Vilma, kirjoittanut Mirkku

 

Olin hyvin innoissani, koska en ollut pitkään aikaan päässyt ratsastustunnille. Intoni muuttui kuitenkin pieneksi jännitykseksi, kun sain selville, että tulisin ratsastamaan suomenhevosella. En ollut nimittäin koskaan ennen ratsastanut hevosella, vaan olin aina ollut henkeen ja vereen ponityttö. Päästessäni näkemään tamman jännitykseni kuitenkin helpottui, koska vastassa oli todella rauhallisen ja mukavan oloinen kaveri. Olin tullut tallille jo hyvissä ajoin, joten sain hoitaa ja varustaa ratsuni rauhalliseen tahtiin. Kaikkien ratsukkojen ollessa valmiita lähdimme yhdessä maneesiin.

Ennen selkään nousua tarkistin vielä jalustimen pituuden ja kirisin mahavyötä. Atta hieman pullisteli vastaan kiristyksen aikana, mutta sain vyön kuitenkin riittävän kireälle, jotta pystyin turvallisesti nousta selkään. Porukan mennessä alkukäyntejä uralla Bella kertoi hieman tunnin aiheesta, joka oli siirtymiset. Hetken kävelemisen jälkeen päästiin jo ensimmäisen tehtävän kimppuun.
”Otetaan jokaisen kirjaimen kohdalla siirtymä eli nyt ensimmäisellä kirjaimella nostatte ravin ja ravaatte seuraavalle kirjaimelle, jossa otetaan käynti. Jatkatte sitten samalla tavalla käynnissä seuraavalle kirjaimelle ja siitä uudelleen ravi”, Bella ohjeisti.

Jo ensimmäinen raviin siirtyminen vieraan hevosen kanssa tuotti hankaluuksia, enkä oikein tiennyt mistä kiikastaa, kun tamma ei millään halunnut siirtyä raviin.
”Vilma löysää ohjaa, ratsastat kuin sinulla olisi käsijarru päällä”, Bella huomautti.
Löysäsin hieman ohjaa antaen samalla pohjeavun uudelleen ja tamma siirtyi pehmeästi raviin. Työstimme siirtymiä muutaman kierroksen ajan, jonka jälkeen vaihdettiin suuntaa ja otettiin sama harjoitus tähän suuntaan. Siirtymät eivät tuottaneet Attan kanssa enää paljoa ongelmia, kun olin hoksannut miten tammaa tuli ratsastaa.

Lopputunnista saimme vielä mennä pieniä pätkiä uralla laukassa. Attan laukka oli todella pehmeä ja tasainen. Olisin voinut mennä laukkaa kierros kaupalla, mutta tunnin aiheen mukaisesti nyt keskityttiin kuitenkin vain siirtymiin laukan ja ravin välillä. Tamma teki siirtymät hyvin, kunhan vain muistin pitää käteni oikeilla paikoilla, enkä jäänyt roikkumaan ohjiin. Laukkaamisen jälkeen vuorossa oli loppukäynnit ja henkilökohtaisen palautteen saaminen opettajalta. Bellan mielestä olin ratsastanut tunnin aikana hyvin, mutta ratsastuksestani huomasi, että olen tottunut menemään vain yhdellä tietyllä hevosella. Minulle suositeltiin useammilla erilaisilla hevosilla ratsastamista ja ratsastustunneilla ahkerammin käymistä taitojeni kehittämiseksi.

 

kuva: © Cherie, CC BY-NC 2.0

- virtuaalihevonen -

©2019 Ratsastuskeskus Soligt - suntuubi.com