Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Esittely

Historiikki

Soligt oli alkujaan Maarianhaminaan perustettu iso ja loistelias ratsastuskeskus. Sen omistivat nuoripari Klara Adamson ja Mikael Koivusalo. Parhaimmillaan tallissa oli jos jonkinlaista hevosta, toiset suoraan kisaurilta opetushevosiksi tulleita ja osa sen sijaan pörröisiä askellajihevosia.

Tilat olivat upeat. Oli laadukas valaistu ja lämmitetty maneesi, kokoakin moisella rakennuksella oli vaikka kuinka! Sen lisäksi upea kenttä ja hieno talli. Suuruudenhulluudessaan pariskunta unohti oman elämänsä ja ei mennyt vuottakaan, kun heille tuli ero. Tila sekä hevoset joutuivat myyntiin. Suurimman osan hevosista osti tilan silloinen ratsastuksenopettaja Bella Nylund. Hän halusi jatkaa tilan tarinaa, mutta ei enää samassa paikassa. Niin jäin Maarianhamina taakse, kun hevoset suuntasivat laivoilla kohti Suomen mannerta. Bella osti rauhallisen tilan Tampereen laitamilta. Sitä hän kunnosti, samalla alkaen pyörittää ratsastuskoulua. Lisäksi nainen vuokrasi ulkopuolisille karsinapaikkoja ja keksi järjestää valmennuksia tallilaisille. Soligt oli samalla niin uudenlainen ja niin tuttu sekä turvallinen.

Tilat

Soligt sijaitsee kuvitteellisesti Näsijärven rannalla, lähellä liikenneyhteyksiä, mutta silti syrjässä melusta. Tallialue itsessään on laaja ja siisti. Sen lisäksi tilalla on runsaasti maastopolkuja sekä metsälaitumia, joissa hevoset saavat viettää kesälomansa. Alueelta löytyy myös omistajan oma, erittäin iso asuintalo, jossa hän kesäisin majoittaa myös leiriläisiä.

 

      

lasikuu.net/vapaasti || vapaasti by AK || lasikuu.net/vapaasti 

Talli on isohko ja vasta rakennettu, 30 paikkainen rakennus. Karsinat ovat tilavia ja sopivat korkeammillekin hevosille sekä niissä on tietysti automaattiset vesikupit ja laadukas kuivike. Lämmitys on talvisin hyvä ja kesällä myös ilmastointi toimii. Tallista löytyy kaksi pesukarsinaa, joihin tulee lämmin vesi. Lisäksi tilava varustehuone, jossa on jokaiselle hevoselle omat varustetelineet. Varustehuoneesta pääsee vielä pieneen loimihuoneeseen, jossa voidaan kuivattaa loimia. Sosiaalitilat on rakennettu satulahuoneen yhteyteen, jossa on mukavaa vaikkapa ystävän kanssa putsata varusteita ja jutella.

Tarhoja tallin ympärillä on yhteensä 20. Jokaisessa voi pitää kahta tai kolmea hevosta. Aidat ovat puiset ja ne on varmennettu sähkölangoilla. Pohjana on laadukas hiekka ja ojituksella on varmistettu, että myös sateisinakin kausina tarhat säilyvät kuivina.

Tallin vasemmalle puolelle jäävä pihatto on suunniteltu enintään 7 hevoselle. Pihatto itsessään on puinen, laadukkaasti tehty rakennus, johon pääsee sisälle puolikkaan seinän kokoisesta ovesta. Pihatossa on pohjana puru, jonka päälle on laitettu olkia, jotka toki vaihdetaan säännöllisesti. Lämmitettyjä vesiastioita yhteensä viisi kappaletta, joten vettä on aina saatavilla. Tarhaosuus on laaja ja suhteellisen kuivapohjainen myös muta-aikoina. Hevoset ovat pihatossa vapaalla heinällä.

 

  

vapaasti by AK || vapaasti by AK

Kenttä on laadukaspohjainen ja salaojitettu, joten myös pahimmilla kurakeleillä se on käytettävissä. Aidat ovat puiset ja koulukirjaimet on kiinnitetty oikeille paikoilleen. Kentän laidalta löytyy myös kattava estekalusto, jolla voi koota enintään 1,7m ratoja. Lisäksi kentällä on myös talviylläpito (auraus, suolaus), joten valaistuksen päälle laittaessa myös talvisin voi ratsastaa ulkona.

Maneesi ei ole erityisen tilava, mutta kuitenkin lämmitetty ja valoisa. Pohja on laadukas sekä myös kouluradankirjaimet ja estekalusto löytyvät. Pieni katsomo sijaitsee sisääntulon oikealla puolella ja siihen mahtuu noin 70 ihmistä. Lisäksi vasemmalla puolella sijaitsee betonitasanne, jossa esteitä säilytetään. Tähän tilaan mahtuu tarvittaessa myös noin parikymmentä tuolia katsojille. Maneesissa ei järjestetä isoja valmennuksia tai kisoja, vaan ne pidetään talvisinkin kentällä.

 

  

vapaasti by AK || vapaasti by AK

Maastoreittejä tallilta lähtee useita. Suosituin reitti on ehdottomasti leveähköä hiekkatietä pitkin, jossa kulkee vain satunnaisesti autoja. Tällä tiellä on talvellakin kunnossapito, joten retkelle voi lähteä lumisenakin päivänä. Pieniä metsäpolkuja risteilee siellä täällä ja kesäisin voi myös mennä noin 300 metrin päässä sijaitsevalle Pöllöselälle, joka on osa Näsijärveä. Kyseessä on aika leveä rantakaistale, joka on sopivan matala hevosten kahluuttamiseen.

Maastoreiteistä yksi on varustettu kattavalla maastoestesarjalla. Matkaa tälle reitille on vajaa kilometri. Reitti on maastoltaan vaihteleva (ylä- ja alamäkiä, hiekkaa, ruohikkoa, kapeita polkuja) ja pituudeltaan se on hieman päälle 2km. Matkan varrella on niin lammikko, luonnonesteitä kuin koottujakin esteitä. Esteitä kulkee aina kaksi rintaisin, toinen on matalampi (50cm), toinen korkeampi (80cm).

Henkilökunta

Klara Adamson on 23 -vuotias nuori nainen, joka aikoinaan omisti Soligtin tallin (joka tosin silloin sijaitsi Maarianhaminassa). Nykyisin hän käy pitämässä ratsastuskoululla tunteja ja liikuttaa hevosia.

Klara on taitava ratsastaja, joka kisaa toisinaan Soligtin hevosilla vaativia koululuokkia ja hyppää jopa 120cm esteitä.

Luonteeltaan nainen on varsin empaattinen ja ystävällinen ja hänen kanssaan on mutkatonta tulla toimeen. Klara käsittelee hevosia suurella kunnioituksella.

 

kuva: pixabay.com

 

 

 

 

 


Reetta on yksi Soligtin ratsastuksenopettajista. Hän pitää tallilla lähinnä estevalmennuksia tai paremman tasoisia tunteja. Nuoruudessaan nainen on kilpaillut aina vaativista koululuokista 160cm esteisiin.

Ulkonäöltään vaalea Reetta on suhteellisen pitkä, noin 170cm ja hoikka. Tyylistään yleensä hyvin tarkka nainen pukeutuu lähes aina tummiin vaatteisiin. Ikää naiselta löytyy nelisenkymmentä vuotta.

Luonteeltaan Reetta saattaa vaikutta hiukan tylyltä, mutta tutustuttaessa hänestäkin löytyy aivan uusia puolia. Oikeasti Reetta on varsin puhelias sekä pirteä tapaus, jolta löytyy jokaiseen asiaan mielipiteet.

 

kuva: pixabay.com

 

 

 

 

Bella Nylund on  21 -vuotias nuori nainen, joka on aloittanut ratsastuksen jo aivan pienenä tytön tyllerönä. Nykyisin hän kilpailee harvakseltaan ja pyörittää Soligtia. Kouluratsastuksessa Bella on tasoa vaativa B - A, jonka lisäksi hyppää kyllä myös esteitä silloin tällöin. Ulkoisesti kovin lyhyt, vain noin 158cm pitkä, ja laiha Bella olisi ihanteellinen poniratsastaja, mutta nainen pitää kovasti suomenhevosista.

Yleensä aina hymyileväinen nainen on varsinkin eläinten kanssa jopa pelottavan rauhallinen. Nainen ei pienistä ponien tai hevosten oikuista säpsähdä. Tallilla Bella kulkee yleensä rennoissa ja istuvissa vaatteissa sekä pitää aina maantienharmaita hiuksiaan kiinni. Nainen ei liiemmin kiinnitä ulkonäköönsä huomiota, joten meikkiä hänellä ei juuri koskaan ole.
Kun naisen kanssa juttelee enemmän, saa huomata, että hän on varsin huumorintajuinen ja nauravainen. Ystävällinen sekä puhelias Bella ei jää juuri koskaan hiljaiseksi, eikä häntä ole varmastikaan kovin hankalaa lähestyä. Jutun aiheitakin varmasti riittää, sillä varsinkin hevosista hän juttelee mielellään. Toisinaan Bella saattaa suutahtaa helposti, erityisesti jos kyse on eläimien hyvinvoinnista. Näissä tilanteissa nainen osaa myös olla varsin suorasanainen ja kipakka. Lisäksi periaatteistaan hän pitää mielellään kiinni, eikä ikinä suostu puhumaan muista pahaa seläntakana.

 

kuva: pixabay.com

©2019 Ratsastuskeskus Soligt - suntuubi.com